Yleisimmät hylkäyssyyt katsastuksessa - missä on sinun autosi?

Jarrut ovat edelleen tärkein syy hylkäykseen katsastuksessa. Toinen tärkeä syy ovat ongelmat ohjauksessa sekä huonot renkaat. Katso, mitkä merkit ja mallit pitävät hylkäystilastojen kärkeä!

Auton ohjaus, ohjattavuus ja jarrut ovat tärkeimmät asiat auton kunnossa, sillä jos niissä on ongelmia, on kuljettajan henki vaarassa. Siksi katsastusmiehet eivät katso lainkaan läpi sormiensa näissä kohdissa olevia vikoja. Myös renkaat ovat tärkeät, sillä niiden kunto vaikuttaa niinikään olennaisesti auton ohjattavuuteen. Esimerkiksi huonot tai vääränlaiset renkaat ovat edelleen syy joka seitsemänteen Suomen teillä sattuneeseen onnettomuuteen.

Myös käsijarrun kunto kannattaa tarkastaa ennen katsastukseen menoa. Seisontajarru on erittäin tärkeä varsinkin mäkisessä Itä-Suomessa. Esimerkiksi viime kesänä kuoli mies uimarannalla p-paikalta vyörymään lähteneen auton alle. Ilmeisesti tässä tapauksessa seisontajarru oli unohdettu kytkeä päälle.

Säästetäänkö renkaissa?

A-katsastus tekee hylkäystilastoja vuosittain, mutta julkaisee niitä kolmen vuoden välein. Tilastojen vertailu on helppoa, koska tilastot eri vuosilta ovat samanlaisia.

A-katsastuksen mukaan huonot renkaat ja jarruviat ovat yleistyneet hylkäyksen syinä seitsemän vuoden takaisesta. Syynä tähän lienee Suomen edelleen vanha autokanta. Renkaiden kunto sen sijaan olisi helposti korjattavissa pitämällä alla vain kunnollisia renkaita. Ovatko suomalaiset alkaneet säästää renkaissa?

Myös liialliset päästöt ovat edelleen yllättävän suuri syy hylkäykseen. Tämäkin johtuu vanhoista autoista. Tosin moni katsastusmies ei kaasuta karstoja pois pakosarjoista ennen mittausta. Kannattaakin ajaa kolmosella katsastukseen, jotta pakosarjat puhdistuvat kunnolla.

Ruostevauriot ja viat alustassa ja ohjauslaitteissa ovat vähentyneet selvästi vuosien saatossa samalla, kun autokanta on vähitellen uudistunut.

Suomessa erityisen vaativat olosuhteet autolle

 

 

Suomen ilmasto ja roudan sekä lamavuosien säästöjen kuluttamat tiet näkyvät katsastustilastoissa: Suomessa hylätään katsastuksessa suhteellisen paljon autoja muuhun Eurooppaan verrattuna. Toisaalta tekniset viat ovat Suomessa silti harvinaisia onnettomuuden syitä, toisin kuin muualla Euroopassa. Kiitos siitä kuuluu huolelliselle katsastukselle ja säännölliselle ja tiukalle seurannalle.

Suomen ilmasto-oloissa on erityisen kovilla A-Katsastuksen mukaan jarrujen mekaaniset osat sekä etuakseliston ja ohjauslaitteiden nivelet. Uusissakin autoissa viat ilmestyvät yleensä juuri näihin paikkoihin. Silti tietysti vanhemmissa autoissa vikoja on moninkertaisesti: kolme vuotta vanhassa autossa on keskimäärin 20 vikaa sataa katsastusta kohden, mutta 16 vuotta vanhoissa autoissa jo 180 vikaa sadassa katsastuksessa.

Ranskalaiset autot vikatilastoissa ykkösenä

Ranskalaiset autot ei ilmeisesti kestä yhtä hyvin Suomen ajo-olosuhteita kuin esimerkiksi saksalaiset. Vuodesta toiseen hylkäystilastojen kärkeä pitää ranskalaiset autot. Viime vuonna kolme yleisimmin hylättyä autoa olivat:

1. Peogeot 3008

2. Citroen C5

3. Mercedes-Benz Sprinter

Näissä autoissa hylkäysprosentti oli 13,6-16,7, kun tilaston toisessa päässä oli Toyota Urban Cruiser, joita ei hylätty kertaakaan. Audi ja Volvo pitivät myös toisen pään kärkeä.

Vanhemmissa autoissa kestävimmät löytyivät myös japanilaisista ja saksalaisista autoista.

Viisi vuotta sitten vähiten hylkäyksiä saaneet automerkit olivat:

1. AUDI Q5

2. AUDI A4

3. TOYOTA AYGO

4. AUDI A6

5. TOYOTA AVENSIS

6. VOLVO S40

7. TOYOTA VERSO

8. TOYOTA URBAN CRUISER

9. TOYOTA YARIS

10. VOLKSWAGEN TIGUAN 

Katso A-Katsastuksen tilastot täältä.Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun